Over Christel Depotter

 In 1991 studeerde ik af als apotheker aan de KULeuven. In de apotheek kom ik regelmatig in contact met mensen die willen stoppen met roken en best wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. In 2015 kreeg ik de kans om de universitaire opleiding tabakologie te volgen aan de VRGT te Brussel, en behaalde in 2016 het diploma behaalde van ‘erkend tabakoloog’. 

Wat doet een tabakoloog?

Een tabakoloog geeft rookstopbegeleiding, individueel of in groep, onder de vorm van gesprekken op regelmatige basis. In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten. 

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen. Daarna is het zijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen. 

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.