Veelgestelde vragen over de begeleiding bij het stoppen met roken

FAQ

Je kan het afleiden van je ziekenfondsklever: links onderaan op de klever staat een code van 2 keer 3 cijfers. Indien het laatste cijfer een 1 is, heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming. Bij een intakegesprek zal de tabakoloog jou een ziekenfondsklever vragen om te weten welke tarief mag aangerekend worden.

Neen, voor zwangere vrouwen die stoppen met roken gelden geen afzonderlijke tarieven .

Ja. Alle jongeren die stoppen met roken vallen tot en met het kalenderjaar waarin ze 21 jaar worden onder het tarief voor personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Vanaf het kalenderjaar waarin jongeren 22 jaar worden, gelden de tarieven voor volwassenen.

Vb. Je wordt in april 2023 21 jaar. Gedurende heel 2023 kan je genieten van het tarief voor personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Vanaf 1 januari 2024 gelden de tarieven voor volwassenen.

Neen, er is geen voorschrift nodig.

Ja, dat kan, maar het moet niet. Geneesmiddelen die de drang naar een sigaret doen verminderen of nicotinevervangende hulpmiddelen (pleisters, kauwgom, zuigtabletten, spray of inhalers) hebben zeker hun waarde bij rookstop, als ze op een juiste manier gebruikt worden. De tabakoloog gaat na welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn en geeft advies over het correcte gebruik. Aan jou de keuze of je die hulpmiddelen gebruikt of niet.

Je kan cash of met payconiq betalen.

Breng zeker een klevertje van de mutualiteit als je de eerste keer op consultatie komt

Ja hoor. Om een valse start te vermijden kom je best een eerste keer op consultatie vóór je stopt met roken. Het is belangrijk om de dag waarop je stopt met roken te plannen en goed voor te bereiden.